[ PONEDELJKOVA INSPIRACIJA ] – Barvna kombinacija ulica

Dobro jutro!

Današnja barvna kombinacija ulica je sestavljena iz kontrastnih odtenkov rumene in modre barve.

Ali veste, kdaj so iznašli prve športne čevlje? Odgovor vas čaka na dnu tega prispevka.

barvna kombinacija ulica

Na vsaki barvi je zapisan njen HEX naziv.

Vabljeni k ogledu tudi prejšnjih dveh barvnih kombinacij, ki jih najdete tukaj in tukaj

Sedaj pa še odgovor na zgornje vprašanje – prvi športni čevlji so se imenovali Plimsolls in so bili narejeni okoli leta 1870. Ime so dobili po svojem obarvanem vodoravnem pasu, ki povezuje zgornji del čevlja s podplatom, ki je spominjal na t.i. Plimsoll linijo. Ta na ladjah predstavlja linijo, ki označuje največjo globino, do katere je mogoče varno potopiti plovilo, ki je natovorjeno s tovorom. Če bi torej uporabnik stopil v lužo, ki je globlja od črte na čevlju, bi se le-ta zmočil.

Plimsoll čevlje so pogosto nosili popotniki, začeli pa so jih nositi tudi športniki na igriščih za tenis in kriket, ker so bili udobni. Imeli so poseben podplat z vgraviranimi vzorci za povečanje površinskega oprijema čevlja, uporabljala pa jih je tudi britanska vojska. Atletski čevlji so se vse pogosteje uporabljali za prosti čas in dejavnosti na prostem na prelomu 20. stoletja – plimsoll čevlji so bili celo najdeni pri nesrečni škotski antarktični ekspediciji leta 1911.

Hvala, da sledite našemu blogu in vabljeni v spletno tiskarno eTiskarna.si, kjer dobite vse za učinkovito promocijo na trgu!

[maxbutton id=”5″ url=”https://etiskarna.si” text=”V spletno tiskarno!” ]

Barvna paleta limone

Kategorije: Dobro jutro